Diepe tunnels en hoge priesters
Door: Esther
Blijf op de hoogte en volg Esther
16 Juli 2012 | Vietnam, Củ Chi
Onderweg naar Cu Chi stoppen we even bij een van de vele plantages van rubberbomen. Bijzonder om te zien: rijen bomen met ingesneden bast waaruit een wit stroperig goedje sijpelt in een daartoe aan de boom bevestigd bakje. Verder op de dag zullen we nog meer rijen van jonge en oude rubberbomen tegenkomen.
Bij Cu Chi krijgen we een rondleiding langs en - voor zij die het aandurven - door de tunnels die de Viet Cong gebruikte in de Vietnam oorlog in de eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Het tunnelstelsel kende een lengte van 250 tot 300 kilometer. Met de aanleg werd al gestart in de jaren van de Franse kolonisten in Vietnam in de 19e eeuw.
Het volledige leven van de Viet Cong speelde zich volledig ondergronds af in de strijd tegen de Amerikanen. Vechten, slapen, koken, eten en wapens maken, alles gebeurde ondergronds. De jonge garde van de groep, waaronder Mark, gingen onder de grond en moesten in het volledige donker naar de eerst volgende uitgang kruipen. Daar het toch wel even duurde eer het drietal weer opdook, maakte tante Esther zich toch wel behoorlijke zorgen. Had zij een schop in handen gehad, dan had ze persoonlijk kleine Mark uitgegraven.
Daarna hebben we een Cau Dai tempel bezocht tegen de grens van Cambodja. Een prachtig gekleurde tempel met een religie die een mix is van het katholicisme, het Chinese confucianisme en het hindoeïsme . We mochten op blote voeten een mis bijwonen. Een soort gehum op Chinese muziek. Er waren priesters in rood, geel en blauw, monnikken in wit en negen niveaus van verlichting om te bereiken. Dus verschillende monniken en priesters zaten op verschillende hoogten.
Buiten na afloop zaten er apen en baby-apen op straat, waarna Mark besloot zijn banaan aan een aap te geven. Deze aap zat al een kokosnoot weg te werken maar legde deze graag opzij om even de banaan naar binnen te werken. Binnen een minuut lag de schil op straat en ging de aap weer vrolijk verder met de kokosnoot.
Daarna bezochten we een restaurant om te lunchen waarbij we verschillende gerechten kregen. Mark riep zelfs uit dat het teveel was.
Tot slot bezochten we het dorp Trang Bang bekend geworden door Kim Phuc, het meisje dat wereldnieuws werd door de foto genomen op 8 juni 1972 na een napalm aanval waarbij zij zware brandwonden opliep. Haar familie runt daar een restaurantje waar we een documentaire gezien hebben over haar.
16 Juli 2012 - 12:39
Christel En Martien:
Hallo vakantiegangers,
Wijkomen net terug van een fietstochten naar Gamma; daar hebben wij een stuk ketting voor je golf-karretje gekocht. En ja hoor, onderweg natuurlijk regen!!!
Wilden bij gamma even een kopje koffie drinken, maar helaas werd dat daar niet aangeboden.
Na een regenachtig ritje kwamen we aan bij het Kruidvat en hebben er een bepaalde aanbieding gehaald. Leuk winkelcentrum met al die verschillende geveltjes en kleuren stenen.
Als het weer wat beter wordt, ga ik daar een paar foto''s van nemen.
Even een vraagje: hebben jullie onze mails ontvangen?
We hebben er inmiddels al een stuk of vijf verzonden.
Aanstaande woensdag zijn we uitgenodigd om bij Ingrid van Leeuwen te eten.
En donderdag rijden we even naar huis voor een heel BELANGRIJK autoblad. Ahum!!!!!
Zo, jullie zijn weer op de hoogte!
O, de katten vragen me de groeten aan jullie te doen.
Ze zijn heel tevreden met alle aandacht die ze krijgen.
Op dit moment begint het weer verschrikkelijk te regenen, een hoosbui!!
Gelukkig lezen we in de krant dat er weer zomerweer met ongeveer 25 graden in aankomst in.
Het zal tijd worden.
Groeten uit een nat, regenachtig Nederland van ons beiden, Christel -
16 Juli 2012 - 15:02
Joke:
Ik snap je helemaal hoor Esther dat je Mark wilde uitgraven!!
Hij zou klem kunnen zitten die vietnamezen zijn de helft kleiner dan Mark!!
En als zegt dat het eten veel is dan is het ook veel> hier blijft nu een hoop over!
Morgen het water op toch?? zie je alles weer van een andere kant.
groetjes voor allemaal -
16 Juli 2012 - 15:28
Ella:
Wat een leuk verslag, net of we het zelf beleven -
16 Juli 2012 - 16:06
Esther En Arjan:
Hallo allemaal en de poezenoppascentrale in het bijzonder,
Wij proberen naast het schrijven ook nog jullie reacties te lezen.
Goed te lezen dat het beestenspel zich laaft aan alle aandacht en goede zorgen.
We hebben zojuist de eerste regen op ons dak gekregen met een goede onweersbui erachteraan. Hopen dat het morgen weer beter wordt. Arjan
Leuk hoor om ook jullie berichten te lezen. Dus om de vraag vande poezenoppascentrale te beantwoorden , ja we hebben al jullie berichten ook gezien. Goed dat de iPad goed bevalt! Mark zit nu op onze iPad te msn'en dus wie snel is kan hem live 'spreken' . Esther
Sterker nog , Mark ging bloggen over hoe je oversteekt tussen 600 brommerscooters. -
16 Juli 2012 - 16:55
Hetty Bosman:
Wat verwennen jullie ons met die mooie reisverslagen .Echt geweldig .. en apen gezien
gewoon buiten , niet eens in een kooi Te leuk !!
Geniet morgen ook weer van een fijne dag , hopenlijk is het dan droog , laat die regen maar even hier vallen , er kan nog wel wat bij .
Groetsels ,
Hetty -
28 November 2012 - 01:32
Rudy Houbrix:
Hallo Esther,
Ik ben komende maandag, 03/12, in Trang Bang. Kan jij me vertellen waar dat restaurantje van de familie van Kim is en hoe het heet? Thanks! -
28 November 2012 - 09:22
Esther:
Hoi Rudy,
Ik weet de naam van het restaurant niet, maar het ligt aan de grote doorgaande weg in het dorpje (toen de landweg van de foto waar Kim Phuc op liep). Het ligt praktisch naast die Cau Dai tempel (waar ze nog geschuild hebben voor de aanval van de amerikanen). dus als je die kleine Cau Dai temepl gevonden hebt, dan is het een stukje terug langs de weg lopen.
Ik zal proberen een extra foto van het restaurant te plaatsen bij dit stuk, zodat je een overzichtsfoto hebt.
groet, esther